De video’s die de ‘aanslagen’ in Brussel tot wereldgeschiedenis maakten

Of hoe de nationale en internationale media met valse videobeelden de ‘terreuraanslagen’ in Brussel van 22 maart 2016 in de wereldgeschiedenis en op de wereldkaart bombardeerden.

Video ‘explosies in Zaventem’

Volgens de officiële tijdlijn:

7h55: beelden van een bewakingscamera tonen drie verdachte aanvallers een taxi uitstappen en hun  bagage op karretjes door de luchthaven duwen. Een bewakingscamera neemt beelden van de drie verdachten.

 De drie verdachten: Links Najim Laachraou, midden Ibrahim el-Bakraoui en rechts Mohamed Abrini

  Drie minuten later blazen de kamikazes zichzelf op. Van Abrini wordt gezegd dat hij de luchthaven verlaat tussen 7h55 en       7h57 vooraleer de explosie gebeurt om 7h58.

7h58   geweervuur wordt gehoord in de vertrekhall gevolgd door een explosie. Er zijn twee ontploffingen: een tweede ontploffing gebeurt 10 seconden later.

            8h20   de luchthaven is gesloten en alle wegen en treinverkeer naar de luchthaven zijn afgesloten.

9h17  La Dernière Heure brengt exclusive videobeelden van de bomaanslag opgenomen door de CCTV bewakingscameras van de luchthaven. Deze beelden werden uitgezonden door al de grote TV-netwerken. Die beelden gingen de wereld rond.

 Schermbeeld van de video uitgebracht door la Dernière Heure

De bron van deze video die door DH.be om 9h17 werd uitgebracht kwam niet van de CCTV cameras van de Brusselse luchthaven, maar was een herneming van een bomaanslag in 2011 in de internationale luchthaven Domodedovo in Moskou. Het logo van DH.be en de datum werden op de beelden van Moskou geplakt. 

 Schermbeeld van de aanslag in januari 2011 op de luchthaven van Moskou

De video van de aanslag in januari 2011 op de luchthaven Domodedovo van Mokou: hier

10h27    minder dan anderhalf uur na het uitbrengen van de vervalste CCTV bewakingsvideo van de bomaanslag (in Moskou) door la Dernière Heure, wordt door la Dernière Heure een video-foto van de drie beweerde verdachten uitgebracht die met wagentjes de luchthaven betreden om 7h55, drie minuten voor de eerste explosie in de vertrekhall.

Het beeld van een luchthaven CCTV camera in de vertrekhall was uitgebracht door la Dernière Heure om 10h27 en het werd als EXCLUSIEF bestempeld. Anderen hadden geen toegang tot deze CCTV video. Deze beelden werden een beetje verwarrend voorgesteld als fotografisch bewijs met betrekking tot de identiteit van de terreurverdachten. 

 Twitter-bericht met het tijdstip waarop de foto uitgebracht werd.

12h58   het tijdstip waarop de video-foto ‘officieel’ uitgebracht wordt door de politie in verbinding met de dienst van de procureur. 

 Dit zou laten uitschijnen dat de exclusive foto van la Dernière Heure niet afkomstig is van de politie die de foto pas om 12h58 uitbrengt en dat la Dernière Heure zelf toegang zou gehad hebben tot de CCTV beelden van de bewakingscameras.

Video’s van metrostation Maalbeek

Er zijn 2 video’s in verband met het metrostation Maalbeek die de wereld rond gegaan zijn.

Video 1 ‘aanslag metrostation Maalbeek’

9h10   een bomexplosie wordt gemeld in een metrostel tussen de stations Kunst-Wet en Maalbeek dat in de buurt ligt van de hoofdkwartieren van de Europese Commissie.

 Schermbeeld van de video die de explosie in de Brusselse metro voorstelt (van ‘The Independent’)

Opnieuw: de video-nieuwsbeelden van de Maalbeek metro explosie waren niet van de CCTV cameras. Ze waren van een bomexplosie in de metro van Minsk, Wit Rusland in april 2011.

  Schermbeeld van de aanslag in 2011 in Minsk met de data van de CCTV

De videobeelden van de Minsk-aanslag van 11/04/2011: hier

Verschillende media waaronder The Independent en de VRT erkennen later dat de videobeelden die ze uitzonden wel degelijk vals zijn. 

  

Excuses zijn geen enkel probleem voor ons, wij gaan lekker door met het belazeren van de goegemeente zoals wij en zij dat gewoon zijn.

Video 2 ‘evacuatie metrostel’

Een zekere Evan Lamos van EurActiv post op 22 maart om 11h24 op zijn facebook-pagina een bericht: ‘Er was deze morgen een explosie nabij het metrostation Maalbeek in Brussel. Ik was op de metro, tussen station Kunst-Wet en het station Maalbeek. We werden uit de metro geëvacueerd. Ik ben oke. Ik kon naar mijn kantoor stappen, waar ik voor het ogenblik verblijf.’

Hij voegt er een video aan toe waarop mensen te zien zijn die op de sporen uitstappen uit een metrostel en die dan op de sporen lopen. In de audio is frans te horen naast babygekrijs. 

 Schermbeeld van de Facebook-pagina van Evan Lamos met de tijdsaanduiding 11h24 (ondertussen verwijderd) met een video die door alle TV-stations overgenomen wordt.

Deze videobeelden gaan ook de wereld rond en zijn te zien ondermeer op CNN met een ooggetuigenverslag van een zekere Sander Verniers: hier, op Russia Today: hier

Om 12h35 voegt Evan Lamos nieuwe foto’s toe waaronder een foto met slachtoffers voor de toegang van het metrostation Kunst-Wet (niet Maalbeek) die uit het metrostel na de explosie geëvacueerd werden over de metrosporen.

Evan Lamos heeft 3 nieuwe foto's toegevoegd.

22 maart om 12:35 · Brussels ·

 

 Geëvacueerde slachtoffers aan metrostation Kunst-Wet

Via Twitter laat Evan Lamos weten dat hij over de sporen naar het metrostation ‘Schuman’ gestapt is.

 Om 1h30 twittert Evan Lamos dat hij over de sporen naar metrostation ‘Schuman’ gestapt is.

En in een gefilmd intervieuw legt Evan Lamos uitvoerig uit dat de metro gestopt is halfweg tussen de metrostations Kunst-Wet en Maalbeek en dat hij en de reizigers die daar uit het metrostel gestapt zijn over de sporen terugkeren naar het metrostation Kunst-Wet. 

   

 Twee maal Evan Lamos, EurActiv

En nog een bonus-Video van Evan Lamos: hier

 wachtend om uit de metro geëvacueerd te worden

Deze beide video’s hebben alle kenmerken van een rampoefening met figuranten zoals er zo vaak al of niet aangekondigd gehouden worden zoals hier op de luchthaven van Melsbroek op 15/04/2015, of hier een rampoefening in de Schuman-Josaphat metrotunnel op 26/02/2016. Ook de beelden van de ‘evacuatie’ van het metrostation Maalbeek komen in alle waarschijnlijkheid van een oefening aan de Steenweg op Etterbeek, vlakbij Maalbeek.  Of hier nog in februari 2016: een spectaculaire pan-Europese rampoefening met meer dan 1000 ‘doden en gewonden’ in een verlaten krachtcentrale.