PROTEST TEGEN MILITAIRE EU TOP IN GENT

Datum: 
zat, 09/18/2010 - 11:00 - don, 09/23/2010 - 23:00

Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie houden de ministers van Defensie op 23 en 24 september een informele top in Gent.
Hoewel ze achter gesloten deuren beleefd zullen debatteren, staan deze heren bekend om hun deelname aan gewapende aanvallen wereldwijd. Het gaat hier over gevaarlijke personen, die een uitgebreid wapenarsenaal hebben aangelegd en niet aarzelen om dit in te zetten.

Gent is een vredesstad, geen gaststad voor Krijgslieden. De stad heeft zich duidelijk uitgesproken tegen kernwapens. Daarom vraagt Vredesactie samen met 'Gentenaars tegen oorlog' uw steun om te tonen dat deze aanstokers van oorlog niet welkom zijn in Gent.

Op zaterdag 18 september gaan we alle inwoners van Gent waarschuwen voor de komst van de Europese krijgsheren. Via een massale brievenbuscampagne doorprikken we het propere imago van de Europese ministers. We maken er een feestelijke actie van, met een avondprogramma en overnachting.
Wil je erbij zijn? Mail dan naar inezatvredesactie [dot] be (inez (at) vredesactie (dot) be) !

Op 23 september willen een aantal organisaties via een manifestatie opnieuw een sterk signaal geven aan diegenen die via de Defensietop van de EU hun bloedige oorlogen verder willen coördineren. De betoging start om 19u aan de Zuid (Woodrow Wilson plein, Gent).

Dit is de platformtekst voor de betoging:

De Europese Unie mag geen economisch blok zijn met een militaire arm. Europa moet een vredesproject zijn dat in eerste instantie werk maakt van een sociale en milieupolitiek, dat zorgt voor duurzame jobs, garant staat voor publieke dienstverlening, de sociale zekerheid beschermt, een eerlijk en evenwichtig handelsbeleid voert en investeert in duurzame ontwikkeling, kortom een breuk maakt met het neoliberale beleid.
Ook aan de politiek om via ontwikkelingssamenwerking militaire doelstellingen te verwezenlijken moet een einde komen.

Gent moet een vredesstad zijn, in een vreedzaam België. De lokale bevolking is tijdens de vorige Europese top in Gent (oktober 2001), de start van de oorlog in Irak (maart 2003) of de oorlog in Gaza (januari 2009) massaal op straat gekomen om te protesteren tegen de oorlog en oorlogspolitiek.

Op zaterdag 18 september gaan we alle inwoners van Gent waarschuwen voor de komst van de Europese krijgsheren. Via een massale brievenbuscampagne doorprikken we het propere imago van de Europese ministers. We maken er een feestelijke actie van, met een avondprogramma en overnachting.
Wil je erbij zijn? Mail dan naar inezatvredesactie [dot] be (inez (at) vredesactie (dot) be) !

Op 23 september willen een aantal organisaties via een manifestatie opnieuw een sterk signaal geven aan diegenen die via de Defensietop van de EU hun bloedige oorlogen verder willen coördineren. De betoging start om 19u aan de Zuid (Woodrow Wilson plein, Gent).

Stop de oorlog in Afghanistan

De meeste landen die deelnemen aan de defensiebijeenkomst vechten in NAVO-verband een bloedige oorlog uit in Afghanistan. In zijn voorbereidende nota voor de top pleit minister van Defensie Pieter De Crem voor een veel betere samenwerking tussen de EU en de NAVO en dus een nog grotere koppeling aan een organisatie die de oorlogspolitiek als waarmerk heeft. In Afghanistan en buurland Pakistan maakten Amerikaanse en NAVO- luchtbombardementen al duizenden burgerslachtoffers. Er moet een einde komen aan deze bezettingsoorlog. De Belgische F-16s moeten onmiddellijk worden teruggetrokken.

Geen militarisering van Europa

Sinds het Verdrag van Lissabon geraakt de EU steeds verder in militair vaarwater. Het Verdrag stelt dat elke lidstaat er zich toe verbindt om “hun militaire vermogens geleidelijk te verbeteren”. Meer en beter bewapenen dus. Wij vinden dat in een wereld waar afgelopen jaar ondanks de financiële crisis, 1.531 miljard dollar is uitgegeven (+ 6%) aan bewapening, er een omgekeerde beweging moet komen naar ontwapening. De defensie-industrie heeft er bovendien voor gezorgd dat ze heel dicht bij het Europese beleid wordt betrokken. Verschillende Europese programma's zorgen nu voor de herstructurering en versterking van de defensie-industrie die de concurrentie met de VS en andere grootmachten moet kunnen aangaan. Dat betekent meer wapenhandel, meer geweld en oorlog. Wij willen een politiek van 'ontwapenen om te ontwikkelen' in België, Europa en internationaal.

Kernwapens uit Europa

Nog altijd zijn er kernwapens in Europa gestationeerd. Ook in België. De bevolking wil van deze nutteloze en gevaarlijke massavernietigingswapens af. Er bestaat een politieke meerderheid die de verwijdering ervan vraagt. De VS liggen dwars en de NAVO blijft zweren bij een nucleaire capaciteit en wil nu zelfs een eigen rakettenschild. Wat weerhoudt de Europese defensieministers ervan om politieke moed en wil te tonen om deze tuigen die we ook andere landen niet gunnen, onmiddellijk weg te halen? Europa moet zo vlug mogelijk kernwapenvrij worden gemaakt als een belangrijke stap in een kernwapenvrije wereld.

Praktisch:

Zaterdag 18 september vanaf 11u, in Gent: Massale briefbusactie en aansluitend feest.
Inschrijving en meer info via inezatvredesactie [dot] be (inez (at) vredesactie (dot) be)

Donderdag 23 september om 19u, in Gent: Manifestatie 'Stop het Europees Oorlogsbeleid' , vertrek aan Zuid (Woodrow Wilson plein)

En voor de Gentenaars roept Vrede vzw op tot het hangen van een Vredesvlag, vanaf 21/09 (Internationale Vredesdag). Meer info www.vrede.be

Reacties

Valentine
Offline
Last seen: 5 jaar 26 weken geleden
Samengevoegd: 05/03/2010

21 september 2010

MO*debat: Veiligheid en militarisering, it takes two to tango?

De Vredesweek loopt dit jaar van 24 september tot 3 oktober. In de aanloop daar naartoe organiseren de Vredesweek en MO* samen een debat over de grote vredesuitdagingen in het kader van het Europees voorzittersschap: nucleaire ontwapening, interventies buiten Europese en Navo-grenzen (Afghanistan) en de ontwikkelingen in het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid naar aanleiding van het in werking treden van het Verdrag van Lissabon.

Een panel van drie specialisten (Tom Sauer -UAntwerpen, Arnold Karskens -De Pers en Ludo De Brabander - Vrede) formuleert de uitdagingen, een panel van politici (Dirk Van der Maelen -sp.a, Wouter De Vriendt -Groen!, Gerald Kindermans (CD&V) en politici van N-VA en Open Vld) neemt standpunten in. Moderator: Gie Goris (MO*)

Dinsdag 21 september, 20 uur, in De Centrale, Kraankindersstraat 2, Gent.

Organisatie: Vredesweek i.s.m. MO*.

Inkom: gratis. Info en inschrijvingen: , www.vredesweek.be.

Marc.Vg
Offline
Last seen: 1 jaar 17 weken geleden
Samengevoegd: 04/25/2010

Verspreiden graag aub - à diffuser svp - to be spread please

23/09 Vredesmanifestatie - Gent (19u)
(L'appèl en Français ci-dessous - Call in English below)

Stop het Europees Oorlogsbeleid
Protesteer tegen de Europese defensiebijeenkomst in Gent

* Stop de oorlog in Afghanistan.
* Geen militarisering van Europa.
* Geen kernwapens in Europa.

Vertrek van de vredesmanifestatie om 19u aan het Woodrow Wilsonplein (Zuid), Gent.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: op 15 minuten loopafstand van station Gent Dampoort. Van Station Gent Sint Pieters: Tram 21 of 22.

De oproep gaat uit van een platform van organisaties (zie www.stopoorlogstop.be)

21/09 HANG DE VREDESVLAG!

21 september is Internationale dag voor de Vrede.

Hang tijdens deze week een vredesvlag uit. Toon de hoge gasten dat Gent een vredesstad is en in het hele land dat de bevolking een vredespolitiek vraagt.

Vredesvlaggen koop je via www.vrede.be, 09/233.46.88 of .

Mastvlag 50 euro, fietsvlag 2 euro en gewone vlag 6 euro.

Stad Gent hangt!

****************************************
23/09 MANIFESTATION POUR LA PAIX - GAND (19h)
STOP À LA POLITIQUE GUERRIÈRE DE L’EUROPE
Manifestez contre le sommet des ministres de la Défense à Gand

* Stop à la guerre en Afghanistan.
* Pas de militarisation de l’Europe.
* Pas d’armes nucléaires en Europe.

Départ de la manifestation à 19h depuis la Woodrow Wilsonplein (lieu dit ‘Zuid’), Gand.

Accessible en 15 minutes en transport en commun de la gare de Gand-Saint-Pierre (une demi-heure en train de Bruxelles) via les trams 21 ou 22 (ou à 15 minutes à pied de la gare de Gand Dampoort).

Le texte d’appel à la mobilisation est le fruit d’une plateforme d’organisations.

Celui-ci est disponible sur le site: www.cnapd.be ou www.stopoorlogstop.be (ainsi que toutes les informations nécessaires).

D’autres activités dans le cadre de la semaine pour la paix www.stopoorlogstop.be
21/09 ARBORONS LE DRAPEAU DE LA PAIX!

Le 21 septembre est la journée internationale de la paix. Profitons-en pour accrocher le drapeau de la paix durant toute la semaine, afin de montrer à nos hôtes que Gand est une ville pour la paix et que la population de tout le pays demande une véritable politique pacifiste. Les drapeaux de la paix sont en vente sur www.vrede.be ou au 09/233.46.88 ou

Drapeau classique (1,5m sur 0,9m): 6€
Petit drapeau: 2€
Grand drapeau (3m sur 2m): 50€.

**************************************
Stop European war planning - Ghent (7pm)
Demonstration September 23rd 2010, Ghent (Belgium)

* Stop the war in Afghanistan
* Stop the militarisation of Europe
* No nuclear weapons in Europe

Protest against the informal EU Defence Summit 2010.

The demonstration starts at 7pm at the “Woodrow Wilsonplein” at the Zuid, near the city library. It can be reached on foot in 15 minutes from the train station Gent Dampoort. From the main train station of Gent Sint Pieters, take tram 21 of 22.
Ghent can be reached easily by train from Brussels, with 3 trains each hour, taking about 30 minutes.