Hennep

5 antwoorden [Laatste bericht]
Marc.Vg
Offline
Last seen: 1 jaar 12 weken geleden
Samengevoegd: 04/25/2010

Hennep (Cannabis sativa) is een eenjarige plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae).

In totaal worden zo'n 40.000 verschillende producten van deze plant afgeleid.

* De naam hennep slaat meestal op rassen die niet geschikt zijn voor de productie van drugs.
* De voor drugs gekweekte rassen duidt men veelal aan met cannabis indica of marihuana.

De plant is tweehuizig. Naast mannelijke en vrouwelijk planten, treft men ook tweeslachtige planten aan. De tweeslachtige planten ontwikkelen onderaan mannelijke bloemen en kunnen zo zichzelf bevruchten. Hun zaad is eenzijdig vrouwelijk en hun nakomelingen zijn onvruchtbaar.

Nuttige plantendelen

* Cannabis:
o Sensemilla. De onbevruchte vrouwelijke bloemen (sensemilla) bevatten de hoogste concentraties aan THC. Volgens de Europese norm mogen hennepplanten 0.2% THC bevatten. In Canada is dat 0.3%. Gehaltes in variëteiten die speciaal voor de productie van THC worden gekweekt, liggen tot 100 keer hoger.
o Mannelijke planten. De mannelijke planten bevatten eveneens THC in zeer kleine hoeveelheid, dit wordt aangemaakt door klieren op de stuifmeelzakjes en bladeren (er zijn ook soorten waarbij er geen THC-vorming voorkomt bij de mannelijke planten). De vrouwelijke bloemen scoren veel hoger, ook hebben zij harsklieren op het blad. De mannelijke planten worden simpelweg niet verwijderd bij de productie van zaden en hasjiesj of hash.

* Hennep
o Vezels. De vezels van de bast zijn bijzonder sterk en lang en laten zich makkelijk van de plant losmaken zolang ze niet volledig zijn opgedroogd.
o Zaad. Het hennepzaad is eetbaar, voedzaam en gezond voor mens en dier. Het wordt onbewerkt gebruikt als vogelzaad onder de naam kempzaad. Kempzaad werkt op zangvogels zoals haver op een paard. Van Boeddha wordt beweerd dat hij in zijn ascetische periode één kempzaadje per dag at. Vissers gebruiken het zaad als aas. Uit het zaad kan ook een spijsolie worden geperst, die in vroeger eeuwen in Europa veel werd gebruikt, maar thans in onbruik is geraakt.

Afgeleide producten
Zaad

Kempzaad bevat 35% vezels en 30% hennepzaadolie.

* Meel. De zaden kan men tot meel vermalen. Hennepmeel is glutenvrij wat belangrijk is voor mensen die allergisch zijn voor gluten.
* Olie. Hennepzaadolie bevat 20% alfa-linoleenzuur en 60% linolzuur. Dit zijn essentiële vetzuren; vetzuren die nodig zijn omdat ons lichaam die niet zelf kunnen aanmaken. Bovendien hebben ze een gunstig effect op het cholesterolgehalte en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.
o In de keuken kan hennepolie gebruikt worden voor koude gerechten. Het is niet geschikt voor gebruik op hoog vuur.
o Hennep wordt gebruikt in schoonheidsproducten voor huid en gezicht, omdat het een droge olie is en daarom makkelijk in de huid dringt.
o Rudolf Diesel heeft hennepzaadolie als brandstof geprobeerd voor zijn eerste dieselmotoren.

Bier en dranken

In Duitsland worden hennepextracten tot bier verwerkt in sommige landen tot alcoholvrije dranken of siroop. Henneparoma is soms moeilijk te onderscheiden van hop, een andere plant uit dezelfde familie die veel vaker in bier voorkomt.

Medicijnen

Cannabis is sinds september 2003 in Nederland als medicijn verkrijgbaar in de apotheek. [1] Medicinale cannabis wordt in de apotheek alleen verstrekt op doktersrecept. Het gaat hier meestal niet om de ruwe vorm,de bladeren, maar om een bewerkte vorm ervan. Er zijn drie merken medicinale cannabis in de handel, Bedrobinol, Bedrocan en Bediol granulaat. Medicinale cannabis wordt meestal niet gerookt, maar gedronken in thee of ingenomen met een speciale verdamper. Er is op dit moment wetenschappelijk bewijs dat medicinale cannabis helpt bij bepaalde aandoeningen:

* Het syndroom van Gilles de la Tourette.
* Chronische pijn door bijvoorbeeld aids of kanker
* Verminderde eetlust en erge misselijkheid door aids of kanker
* Ernstige spierkrampen of schade aan het ruggenmerg door de ziekte multiple sclerose. [2]

Vezelproducten
Vezelhennep

In het dorp Oude Pekela staat een hennepverwerkende fabriek Hempflax. In de wijde omgeving wordt hier hennep geteeld en verwerkt in de fabrieken.
Hennepvezel

* Strooisel. In zijn ruwe vorm wordt hennepvezel gebruikt als bodembedekking voor dierenhokken. Hoewel de vezel licht is en behoorlijk wat water en geurtjes kan absorberen, is hij ook slijtvast waardoor er in de hokken geen papperige brij ontstaat. Daarnaast is de vezel onschadelijk wanneer hij wordt opgegeten.

* Vezel. De vezel wordt gebruikt voor het afdichten van de verbindingen van (water)leidingen door om de schroefdraad vezels te wikkelen. Bij het nat worden zetten de vezels uit en zorgen zo voor een goede afdichting. Door de komst van de knelkoppelingen wordt dit nog weinig toegepast.

* Touw. Henneptouw is erg sterk en wordt zowel in de landbouw als scheepsbouw gebruikt. Het touw wordt als dichting gebruikt tussen de houten delen van schepen, het breeuwen. De productie van het touw is weinig milieubelastend en niet duur.

* Papier. Hennepvezel wordt gebruikt voor de productie van enkele papiersoorten. Onder andere vloeitjes (in Vlaanderen: sigarettenblaadjes) worden eruit vervaardigd.

* Textiel. Tot de Tweede Wereldoorlog was hennep een belangrijke vezel voor het vervaardigen van kledij naast of in de plaats van linnen en katoen. Ze werd al in 600 voor Christus in China aangewend en bereikte Europa in de Middeleeuwen. In een groot deel van de wereld wordt tegenwoordig weer kleding, zoals broeken, jassen, sokken en truien, verkocht, gemaakt van hennepvezels.

* Canvas. Hennep was eeuwenlang het standaard canvas voor zeilen uit de scheepvaart en tenten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hennep

roosje1
Offline
Last seen: 6 jaar 13 weken geleden
Samengevoegd: 05/18/2011
Wiet als remedie tegen kanker?
daveabdellah
Offline
Last seen: 6 jaar 9 weken geleden
Samengevoegd: 11/02/2010
WHEN WE GROW, This is what we can do
daveabdellah
Offline
Last seen: 6 jaar 9 weken geleden
Samengevoegd: 11/02/2010
Jello Biafra - Grow More Pot

.