Obama ondertekent controversiële wet op detentie onbepaalde duur

Geen reacties
Anoniem

De Amerikaanse militairen krijgen het onbeperkte recht om over de hele wereld mensen die verdacht worden van terrorisme, voor onbepaalde duur vast te zetten zonder enige vorm van proces.

Obama ondertekent controversiële wet op detentie onbepaalde duur

Obama ondertekent controversiële wet op detentie onbepaalde duur

© AP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het 662 miljard dollar (509 miljard euro) hoge militaire VS-budget voor het jaar 2012 ondertekend. De National Defense Authorization Act (NDAA) bevat een controversiële appendix, de Indefinite Detention Bill, die het Amerikaanse militaire apparaat onbeperkt het recht geeft om over de gehele wereld mensen die verdacht worden van terrorisme of het steunen ervan voor onbepaalde duur vast te zetten zonder enige vorm van proces. Niet toevallig werd de wet, waartegen Obama zich zelf geruime tijd heeft verzet, ondertekend op een nieuwsluw moment - Oudejaarsavond. Aan de ondertekening voegde Obama een zogenaamd 'signing statement' toe, een soort presidentieële bedenking waarin hij zijn "ernstig voorbehoud" bij de door burger- en mensenrechtenorganisaties gelaakte wet maakt. "Ik onderteken de wet hoewel ik ernstige bedenkingen heb bij bepaalde provisies zoals de arrestatie, het verhoor en strafrechterlijke vervolging van veronderstelde terroristen", schrijft Obama.
 
Patriot Act
Critici hebben de Indefinite Detention-wet al bestempeld als nog veel gevaarlijker voor de burgervrijheden dan de destijds gecontesteerde, maar nog steeds van kracht zijnde Patriot Act-wetgeving van Obama's voorganger George Bush. Obama verzette zich lange tijd tegen het gezamenlijke wetsontwerp van zijn Democratische partijgenoot Carl Levin en de voormalige Republikeinse presidentskandidaat John McCain, maar liet zich uiteindelijk over de streep trekken nadat de oorspronkelijke tekst werd aangepast waardoor de wet nu uitdrukkelijk niet voor VS-burgers geldt. Bedoeling van de uitbreiding van de legerbevoegdheden is de "strijd tegen al-Qaida" legaal te vereenvoudigen. (belga/kh)

http://beta.m.hln.be/article/news24/921/1371066/Obama-ondertekent-controversiele-wet-op-detentie-onbepaalde-duur-.html?idx=50