Aleksandr Litvinenko – wat is er werkelijk gebeurd?

Al de massamedia hebben als kop in verband met de dood door poloniumvergiftiging van Aleksandr Litvinenko: ‘Poetin heeft het gedaan !’.

Enkele koppen: ‘Poetin beval moord op Litvinenko’, Britse rechter (Richard Owen) : ‘Poetin keurde moord op Litvinenko waarschijnlijk goed’, Theresa May: ‘Groot Brittannië bestudeert sancties tegen Rusland

Alexandr Litvinenko

We weten allemaal dat Aleksandr Litvinenko vergiftigd werd met het zeldzaam radioactief polonium. Doch het narratief in al de mainstreammedia van ‘Poetin deed het’ houdt geen steek en zit vol gaten.

Waarom zou Rusland een zeer zeldzaam, zeer duur en gemakkelijk te traceren radioactieve substantie gebruiken om iemand te vermoorden in plaats van een goedkoop gif te gebruiken of gewoon hem neerschieten? Waarom het risico lopen van gemakkelijk te traceren radioactief materiaal Groot Brittannië binnen te smokkelen? Dat is wat de media willen doen geloven.

Aleksandr Litvinenko, de ex-FSB agent die vluchtte naar de UK om in Rusland vervolging te ontlopen, werkte voor de schimmige Russische oligarch Boris Berezovsky.

Boris Berezovsky, aartskrimineel

Boris Berezovsky is de Russisch-Israelische oligarch die juist in Londen leefde na het Russische gerecht te zijn ontvlucht voor een eindeloze reeks misdrijven. Hij stond op Interpol’s ‘meest gezochten’ lijst. Nadat de VS en de UK-pers Poetin aanwezen voor de vergifiging niettegenstaande zero bewijs, iets waarvoor de VS nu wel goed gekend is, begonnen onderzoekers de sporen van polonium te traceren in de UK. Zij ontdekten sporen ervan in Berezovsky’s kantoren en residentie. Sporen van polonium werden gevonden in de vliegtuigen waar Litvinenko op was geweest. In de restaurant-bar Abracadabra, waar Litvinenko een regelmatige gast was werden sporen van polonium gevonden aan de receptie, op trapleuningen en zitplaatsen wat erop wijst dat hij reeds gecontamineerd was met polonium vooraleer hij verondersteld wordt op 1 november in het Milleniumhotel vergiftigd te zijn, althans volgens het officiële verhaal.

Meest waarschijnlijk is de dood van Litvinenko te wijten aan een accident in een smokkel operatie waarin hij als koerrier fungeerde. De vragen blijven waarom hij polonium bij zich had, waar hij het kreeg, wat hij ermee van plan was, waarom het in de kantoren van Berezovsky en Erinsys Ltd (Blackwater in Engeland) was?

De betreffende hoeveelheid polonium 210 heeft wellicht miljoenen $ gekost. De hoeveelheid is te groot om niet opgemerkt te worden in geval van diefstal. De enige manier om zo’n hoeveelheid te verwerven zou op een goedgeorganiseerde zwarte markt zijn met een connectie naar een nucleair bedrijf. Het zou de georganiseerde misdaad ook helpen indien de leverancier van het polonium niet aan internationale inspecties onderworpen is en geen deel uitmaakt van de NPT. Zo’n land dat ontkent ooit kernwapens te hebben gebouwd zou zeker ook de verkoop van hun bijprodukt polonium ontkennen.

Litvinenko was in Israel geweest waar hij Leonid Nevzlin, de CEO van Yukos, ontmoette kort voor zijn dood. Het is geweten dat Aleksandr een informant was in een zaak die leidde tot de arrestatie in Spanje van Alexander Gofstein, een jurist voor Yykos die daar schijnbaar geld witwaste.

Dimitry Kovtoen

Litvinenko’s kompanen, Dmitry Kovtoen en Andrei Loegovoi die hem beiden hadden ontmoet op de dag van de vergiftiging waren ook beiden opgenomen in het ziekenhuis. Zij lieten sporen van polonium na in Hamburg wanneer zij over Duitsland reizden vooraleer Litvinenko te ontmoeten. Schijnbaar waren ze alle drie betrokken in deze smokkeloperatie.

Andrej Loegovoi

Samengevat: Aleksandr Litvinenko, in dienst van de Russische oligarch Boris Berezovsky stierf aan een te grote blootstelling aan polonium in een misgelopen smokkeloperatie. Daarom zijn er sporen in Boris’s huis en op de vliegtuigen (British Airways) die Litvinenko nam heen en terug naar Israel. Litvinenko was in Israel geweest om Yukos’s CEO te zien juist voor zijn dood. En het is een open geheim dat Israel kernwapens heeft, het enige land zonder nucleaire inspecties.

Boris Berezovsky wist dat eens de politie ontdekte hoe Litvinenko gestorven was, er heel wat uit te leggen zou zijn. Hij wist ook dat indien het onderzoek verder zou gaan dat ze meer van dit polonium zouden vinden in zijn eigendommen. Dus verklaarden zij maar dat het de KGB was die hen allemaal wou vermoorden.

Dit is niet de eerste keer dat Berezovsky probeert om een moord op iemend anders te steken en beweert dat alle beschuldigend bewijs dat naar hem wijst opgezet is. Er zijn de beroemde gevallen (in Rusland) van Ivan Litskevich en Vlad Listyev. 

Het meest zorgwekkend in heel dat verhaal is echter wat de uiteindelijke bedoeling van die hoeveelheid polonium was en waarom het in de UK was. Een 'dirty bomb' in de UK is geen ondenkbaar scenario. Alleen al met het bezit van zo'n ding kan macht over politici uitgeoefend worden. De oorsprong van het polonium zou moeten opgespoord worden en mogelijke bronnen zouden aan inspectie moeten onderworpen worden.