IJsland zet corrupte bankiers achter tralies.

IJsland heeft zopas nog eens 5 topbankiers tot gevangenisstraffen veroordeeld voor hun directe aandeel in de economische crash van het land in 2008. Dit brengt het totaal op 26 bankiers achter de tralies in IJsland waarvan de meeste CEO’s van de grote financiële instellingen eerder dan lagere niveau traders. Onder de veroordeelden zijn 3 directeuren van Landsbankin en 2 van Kaupþing. Hun criminele activiteiten beslaan ondermeer marktmanipulatie, grootschalige geldverduistering, inbreuken op vertrouwelijkheidsplichten. Hun marktmanipulatie deed de economie crashen.

van links naar rechts:  Hreiðar Már Sigurðsson,  ex-CEO van de failliete Icelandic bank Kaupþing, Magnús Guðmundsson, ex- CEO van Kaupþing Luxemburg en belegger Skúli Þorvaldsson 

 Sigurjón Þ. Árnason, ex-CEO van de failliete Landsbankinn

De vervolgingen waren mogelijk omdat de IJslandse regering, eerder dan de verantwoordelijken voor de crash te beschermen en te belonen, hen liet in faling gaan en een financiële toezichts-autoriteit oprichtte om strikt toezicht op de banken uit te oefenen.

IJsland's President Olafur Ragnar Grimmson:

“Waarom worden de banken beschouwd als de heilige huisjes van de moderne economie? Waarom zijn private banken niet zoals luchtvaart- en telecommunicatiebedrijven die bankroet mogen gaan wanneer zij op een onverantwoorde manier gerund werden? De theorie dat banken moeten uitgekocht worden is een theorie waar het bankiers toegelaten is zich te amuseren voor hun eigen profijt en succes en dan de gewone bevolking door belastingen en harde besparingen te doen opdraaien voor hun falen? Mensen in verlichte democratieën gaan dat op lange termijn niet accepteren.”

en verder nog:

“We waren verstandig genoeg de traditionele overheersende orthodoxie van de Westerse financiële wereld van de laatste 30 jaar niet te volgen. We lieten de banken omvallen, voorzagen steun voor de armen en wij hebben niet zoals in Europa, harde besparingsmaatregelen genomen.

Ondertussen hebben de regeringen in Europa de directe verantwoordelijken voor de financiële crisis die de economie verlamt, uitgekocht. Geen enkele bankier is in beschuldiging gesteld terwijl ze recordbedragen aan jaarlijkse winsten opstrijken, allemaal geld gecreëerd uit het niets. Bankiers blijven beschermd op alle niveaus en de gevolgen van hun criminele activiteiten verergeren nog iedere dag.