‘Hoe kunnen we de aarde redden? Sekem, een vruchtbaar ontwikkelingsmodel in de Egyptische woestijn'

Datum: 
maa, 11/15/2010 - 20:00 - 23:00

Waar? Vrije Rudolf Steinerschool, Kasteellaan 54 - 9000 Gent

Prijs? 8 euro – studenten: 6 euro

In 1977 keerde Dr. Ibrahim Abouleish, na een langdurig verblijf in Europa, definitief terug naar zijn geboorteland Egypte. Op een desolaat stuk woestijn op 60 km van Cairo, begon hij met zijn gezin en hulp van vrienden een biologisch-dynamisch landbouw bedrijf. Woestijngrond werd veranderd in vruchtbare aarde.  Zo ontstond Sekem, een uniek en antroposofisch geïnspireerd ontwikkelingsmodel. Vandaag de dag zijn meer dan 2.000 mensen bij Sekem tewerkgesteld, is er 3.000 ha woestijnland vruchtbaar gemaakt en lopen er 600 kinderen school. De producten van Sekem worden  zowel in Egypte als in de omringende Arabische landen en in Europa verkocht.

Sekem biedt niet alleen kansen aan werknemers, maar creëerde een volledig nieuwe interculturele samenwerkingsvorm, compleet met opleidingen, kinderopvang en gezondheidszorg. Er komen steeds nieuwe projecten bij.  Zo  zal in september 2011 een internationale universiteit van start gaan:  Heliopolis.  Hierin zullen opleidingen die bijdragen tot een duurzame  ontwikkeling zoals beproefd in Sekem centraal staan (zie:  http://www.sekemvrienden.nl/nieuwscontent.asp).

Hoe kon Sekem in 33 jaar tijd uitgroeien tot zo‟n krachtig, veelomvattend en intercultureel model?  Waarom boekt men in Sekem  successen die weinigen voor mogelijk hielden?  Om dit unieke ontwikkelingsmodel betere bekendheid te geven en na te gaan wat dit model  ook voor ons kan betekenen, organiseert de Belgische Antroposofische  Vereniging samen met de Gentse Steinerschool een informatie-avond, met als titel: ‘Hoe kunnen we de aarde redden? Sekem, een vruchtbaar  ontwikkelingsmodel in de Egyptische woestijn.’

Tijdens deze informatie-avond zal Sekem concreet voorgesteld worden aan de hand van een korte film en een voordracht van dr. sc. Jan Diek van Mansvelt. 

Jan Diek van Mansvelt, dr. sc. (1943) is bioloog en voormalig bijzonder hoogleraar Alternatieve Landbouw aan de Universiteit Wageningen. Uit zijn  talrijke wetenschappelijke artikels vermelden we hierbij zijn bijdragen aan  de „Checklist for Sustainable Landscape Management‟. Jan Diek van Mansvelt trad verscheidene malen op als raadgever voor Sekem.

Na de voordracht van prof. Jan Diek van Mansvelt volgt een pauze waarin u in diverse boekenstandjes verdere informatie kunt vinden.  Nadien zal een panel  van 6 mensen die Sekem goed kennen graag antwoorden op uw vragen.

Dr. Ibrahim Abouleish founded SEKEM 1977 in Egypt and he received the RIGHT LIVELIHOOD AWARD also known as the “ALTERNATIVE NOBEL PRIZE” for “establishing a business model for the 21st century in which commercial success is integrated with and promotes the social and cultural development of society through economics of love.”