Osho; The inferioty complex of man is the cause of the problems of the world

All the wars,  the 2 worldwars proof that man are a sleep.

If we want to prevent  a inevitable third world war we have to continue waking up people it depends on how many people will wake up.

Reacties

Valentine
Offline
Last seen: 6 jaar 51 weken geleden
Samengevoegd: 05/03/2010

Interessante reactie van een lezer:
Eerlijk gezegd ga ik niet akkoord met die Osho . Iemand die zegt dat er maar een tiental mensen het lef hebben gehad om 'uit hun slaap te komen' en dat de rest slaapt die verteld onzin. Bewust worden van je eigen situatie in de wereld is opkomen voor jezelf en is geen kwestie van lef van een individu maar van het hebben van een perspectief op controle over je eigen leven en van machtsopbouw tegenover diegenen die dit tegenwerken. Mensen wiegen zichzelf in slaap omdat ze geen perspectief hebben. Niet omdat ze geen lef hebben. Mensen zullen niet wakker worden door ze te vertellen dat ze slapen en dat ze moeten wakker worden. Maar wel doordat ze samen met anderen voor zichzelf een perspectief creëren.

Het is dit perspectief dat mensen zal wakker maken, niet jij of ik die aan hun mouw trekt. Massa's mensen hebben wel een perspectief op tegenmacht gecreëerd (gewone mensen die vechten op hun werk voor meer arbeiderscontrole bvb). Beweren dat er maar een tiental zijn, en jezelf ondertussen impliciet in dat rijtje plaatsen is een valse manier van autoriteit verwerven.

Uit het filmpje blijkt trouwens duidelijk dat die Osho tegenover de interviewster bewust een gefabriceerde autoriteitspositie in stand houdt.